Fødsel og forældreskab

At blive forældre er en af de største omvæltninger vi kan opleve som voksne. Det er både dejligt og krævende! Tilværelsen ændres på så mange måder, når vi får børn. Vi får nye roller og bliver til far, mor, forsørgere, forældre.
På det indre plan sker der også store ændringer. Den måde, vi ser os selv og vores liv på, ændres og farves af det nye forældreskab. Mange vordende og nye forældre oplever at blive mere følsomme, at have humørsvingninger og lettere til gråd, vrede og irritation end ellers. Der kan også dukke helt nye og fremmede følelser, tanker og reaktioner op. Alt dette er helt normalt og en del af den psykologiske forberedelse til det at blive forældre.

Nogle gange kan reaktionerne på det nye forældreskab imidlertid blive så svære, at det hæmmer glæden ved det at blive mor eller far.
Fx hvis
• Du eller din partner er meget angst for fødslen
• Graviditeten og rollen som mor eller far er vanskeligere end forventet
• Fødslen har været overvældende eller traumatisk
• Jeres barn er særligt sårbart, fx pga. en for tidlig eller særlig hård fødsel
• Du oplever barnet som meget uroligt og krævende
• Du eller din partner er deprimeret og angst eller plages af uro og tvangstanker

Her kan samtaler – individuelle eller sammen – være en vigtig hjælp til at få bearbejdet og løst vanskelighederne, så der igen bliver energi og glæde i familiens hverdag.
Det er min erfaring, at tiden omkring graviditet og fødsel er et meget gunstigt tidspunkt at arbejde med sig selv og sit parforhold på. Sindet er mere åbent og parat til forandring end ellers, hvorfor man ofte kan nå langt selv med forholdsvis få samtaler.
Ring og hør mere på 27 46 55 18

babyhovedet